1η Πανελλαδική Σύσκεψη Συ.Ριζ.Α.

Από τις 14 εώς τις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Π.Σ. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί στο τρίτο μέρος της διακήρυξης (ζητήματα συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας) και συζήτησης και εκτίμησης του νέου πολιτικού σκηνικού, επικαιροποίησης ορισμένων σημείων της πολιτικής μας κατεύθυνσης.

Στο Περιστέρι η Π.Σ. συζητήθηκε σε Ανοιχτή Συνέλευση της τ.ε. που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου όπου με τη μαζική συμμετοχή των ανεξάρτητων συντρόφων και των οργανώσεων που συμμετέχουν στο ελπιδοφόρο εγχείρημα της Αριστεράς κορυφώθηκε η προετοιμασία της τ.ε. προς της Πανελλαδική Σύσκεψη.

Ο απολογισμός της τ.ε. παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής 16-3 και έτυχε θερμής υποδοχής με χειροκρότημα απο τους παρευρισκόμενους. Οι εργασίες της Π.Σ. έκλεισαν το μεσημέρι της Κυριακής όπου μέσα σε συνθήματα και χειροκροτήματα ο σ. Γιάννης Θεωνάς παρουσίασε το κείμενο-απόφαση της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης

Ακολουθεί το πλαίσιο συζήτησης που κατέθεσε στις 20 Δεκεμβρίου η Γραμματεία του του Συ.Ριζ.Α., που είναι και το επίσημο κεντρικό όργανο του εγχειρήματός μας.

Πλαίσιο συζήτησης για την Πανελλαδική Σύσκεψη

Περισσότερα σχετικά με την Π.Σ. …

Aκολουθεί ο απολογισμός της επιτροπής μας…

Απολογισμός Τοπικής Επιτροπής Συ.Ριζ.Α. Περιστερίου

Ιούνιος 2007 – Φεβρουάριος 2008

1. Δημιουργία της Τοπικής Επιτροπής Περιστερίου

Η Τοπική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από πρόσκληση των δυνάμεων του ΣΥΝ, της ΚΕΔΑ, της ΑΚΟΑ και ανένταχτων αριστερών σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20/6/2007 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με συντονίστρια τη Χρυσούλα Νικολάου, υποψήφια βουλευτή Β’ Αθηνών, και ομιλητές τον Π. Κλαυδιανό από την ΑΚΟΑ και τον Σ. Μαντζουράνη από την ΚΕΔΑ. Στην πρώτη αυτή συνάντηση αισιόδοξο τόνο έδωσε η παρουσία αρκετών ανένταχτων πολιτών, καθώς και η γνωστοποίηση της απόφασης της ΚΟΕ για συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συντονιστικό που δημιουργήθηκε άρχισε τις πρώτες συναντήσεις του για να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας, να προγραμματίσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κυρίως να συναντηθεί και να μιλήσει με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μία από τις πρώτες αποφάσεις αφορούσε τη δημιουργία: α) επικοινωνιακής ομάδας για την έκδοση ανακοινώσεων, προκηρύξεων, αφισών, δελτίων τύπου με «τοπικό» χρώμα, β) ομάδας γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων και ειδικά των νέων, και γ) ομάδας γύρω από τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

2. Πρώτες παρεμβάσεις

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση της Τοπικής Επιτροπής αφορούσε το θέμα των συμβασιούχων του Δήμου Περιστερίου με συμμετοχή στην κινητοποίηση τους στις 12/7/2007, έκδοση προκήρυξης, καθώς και δελτίου τύπου με τίτλο «ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!», όπου μεταξύ άλλων τονιζόταν: Καταγγέλλουμε την ομηρία εργαζομένων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από την εκάστοτε κυβέρνηση, νομαρχιακή και δημοτική αρχή. Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική μεθόδευση της διοίκησης Παχατουρίδη για την απόλυση 109 εργαζομένων αορίστου χρόνου. Στηρίζουμε τους αγώνες της περιπλανώμενης εργασίας, της γενιάς των 600-700 ευρώ, ως μόνο μέσο για την επίτευξη νικών από τη νέα αυτή εργατική τάξη.

Στη συνέχεια, προς τα τέλη Ιουλίου, κυκλοφόρησε προκήρυξη με τίτλο «ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ», που συνιστούσε την πρώτη μας τοποθέτηση για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας: Η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Δράση τώρα! Αγώνας όλων ενάντια σε κάθε διεκδικητή-καταπατητή του Ποικίλου Όρους. Ανάδειξη του βουνού στο σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αθήνας. Κανένα δέντρο, κανένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου δεν περισσεύει.

Όταν προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά, εν μέσω πυρκαγιών, οι βουλευτικές εκλογές, λήφθηκε η απόφαση να προχωρήσει βασικά η προεκλογική δουλειά. Η ανάγκη για τη με κάθε τρόπο διάδοση της δράσης και των απόψεών μας, οδήγησε στη δημιουργία του ιστολόγιου syrizaper.wordpress.com, που εξακολουθεί να ενημερώνεται αρκετά συχνά και έχει σημαντική επισκεψιμότητα.

Παρ’ όλη όμως την προεκλογική περίοδο η Τοπική Επιτροπή Περιστερίου, όντας ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για το πύρινο ολοκαύτωμα. Έτσι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου πραγματοποιήθηκε, από κοινού με άλλες αριστερές δυνάμεις της περιοχής, πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η προκήρυξη που κυκλοφόρησε είχε τίτλο «Θύματα και εγκληματίες δεν γίνεται να θρηνούν μαζί!» και υπογράμμιζε: Μόνο αν οι υπεύθυνοι πληρώσουν ακριβά τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, το έγκλημα αυτό δεν θα επαναληφθεί. Μόνο έτσι η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα το σκεφτεί χίλιες φορές πριν τολμήσει να συνεχίσει την κατεδάφιση της πυροπροστασίας, των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, της παιδείας, της κρατικής πρόνοιας. Να ξεσηκωθεί ο λαός, να εκφραστεί η οργή που όλοι νιώθουμε, να ανατραπεί η πολιτική που γεννά αυτή την τεράστια καταστροφή!

3. Η προεκλογική εκστρατεία

Εν τω μεταξύ είχε αρχίσει η προεκλογική δουλειά, ενώ στις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις της Τοπικής Επιτροπής προστέθηκε και η ΔΕΑ. Για την Τοπική Επιτροπή στο Περιστέρι βασική προϋπόθεση της προεκλογικής δουλειάς, πέρα από τις αφισοκολλήσεις και τα 4 περίπτερα που στήθηκαν, ήταν η επαφή με τον κόσμο, και κυρίως με τον κόσμο της δουλειάς. Γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση να επισκεφθούμε τους περισσότερους μαζικούς εργασιακούς χώρους του δήμου μας.

Το στοίχημα αυτό φάνηκε αρκετά δύσκολο, αλλά αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν ήταν ακατόρθωτο. Το στοιχείο της απόφασης, το στοιχείο της οργάνωσης και η τήρηση συμφωνιών μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μια σειρά εξορμήσεις: στο γκαράζ του Δήμου, στους διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου, στο ταχυδρομείο, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΗ, στη Νομαρχία, στο HONDOS, στα ΚΑΠΗ, στις Εφορίες, σε τράπεζες, στους εμπόρους και εργαζόμενους στο κέντρο του Δήμου. Η συνεννόηση για την παρουσία υποψήφιων βουλευτών σε αυτή την κίνηση λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε μια σύντομη χρονικά προεκλογική περίοδο, ο όγκος όλης αυτής της δουλειάς δεν θα μπορούσε να βγει χωρίς την κινητοποίηση αρκετού κόσμου, πέραν των «γνωστών υπόπτων». Κόσμου που έδωσε μαζικά το παρόν και τη βραδιά των αποτελεσμάτων στο κεντρικό μας περίπτερο, σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη στιγμή.

Σε αυτή τη σύντομη περίοδο, μέσα από την πράξη μας, είδαμε την όρεξη με την οποία παλιοί αλλά και νεώτεροι σύντροφοι έδωσαν τη μάχη των εκλογών. Βλέπαμε καθημερινά ότι τελικά δεν αφορούσε μια «συνηθισμένη» εκλογική δουλειά, αλλά μια μεγαλύτερη κινητοποίηση για μια σύγχρονη, ενωτική, ριζοσπαστική αριστερά. Διακρίναμε όλες και όλοι μια διαφορετική ποιότητα στο εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς «καπέλα» και μικροπολιτική. Είδαμε ταυτόχρονα ότι οι διαφορές μεταξύ μας εξακολουθούν να υπάρχουν: ορισμένες φορές μας μπέρδεψαν, μας δυσκόλεψαν, όμως δεν αποτέλεσαν πρόσχημα για άρνηση της κοινής ενωτικής δράσης. Και, κυρίως, δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό και συναγωνιστικό κλίμα μεταξύ μας.

4. Η μετεκλογική περίοδος

Μετά το τέλος των εκλογών και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η Τοπική Επιτροπή Περιστερίου εξέδωσε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα, όπου τόνιζε: Οι εκλογές έδειξαν ότι το όραμα για την ενότητα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όχι μόνο είναι πραγματοποιήσιμο, αλλά και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και συστράτευσης για τους πολίτες που αναζητούν διέξοδο από το νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό… Ευχαριστούμε τους 6.085 Περιστεριώτες που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανεβάζοντας το τοπικό ποσοστό μας στο 7,52% (περίπου τρεις μονάδες παραπάνω από το ποσοστό του 2004).

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η ίδια μας η κίνηση έπρεπε να αποτιμηθούν αναλυτικά, και ταυτόχρονα να δούμε ποια θα είναι η παραπέρα δραστηριότητά μας και η σχέση μας κεντρικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά σε ένα κλίμα που η κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας υπό τον Καραμανλή συνέχιζε το σχέδιο της, θέτοντας σε προτεραιότητα το ασφαλιστικό. Έτσι, ο προσανατολισμός μας εκείνη την περίοδο είχε άμεση σχέση με το να ξαναβρεθούμε με το δυναμικό που κινήθηκε με την Τοπική Επιτροπή, να συζητήσουμε, να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Οι αποφάσεις μας δεν λήφθηκαν εύκολα και αβασάνιστα, αφού δεν υπήρχε ενιαία πολιτική κατεύθυνση για το ρόλο των τοπικών επιτροπών και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εκτίμηση για το πώς θα ανοίξουμε μια καμπάνια για το ασφαλιστικό. Η επαφή με τον «κεντρικό» ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελλιπής : χαρακτηριστικό ήταν ότι υπήρχε άγνοια των θέσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, παρόλο που είχαν ήδη υιοθετηθεί το Σεπτέμβρη και δημοσιευθεί σε έντυπα συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τέτοιου είδους δυσκολίες, στην κατεύθυνση που είχαμε αποφασίσει πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

1) Ανακοίνωση σχετικά με τον «κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό στις 4/10/2007: Ο διάλογος που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι προσχηματικός. Οι αποφάσεις της έχουν ληφθεί και κινούνται στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού και του ΣΕΒ. Η απάντηση του λαού δεν πρέπει να είναι συναίνεση, αλλά ανατροπή. Θεωρούμε ότι ενδεχόμενη συμμετοχή οποιουδήποτε, θα δώσει απλά άλλοθι στο έγκλημα που μας ετοιμάζουν.

2) Γλέντι του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου το μεσημέρι της Κυριακής 14/10/2007 Οκτώβρη. Το πείραμα (διοργάνωση του γλεντιού σε ένα χώρο που θα τον διαμορφώναμε μόνοι μας και μενού με τα πάντα, μαγειρεμένα από τα χεράκια των συντρόφων) πέτυχε, σε πείσμα των τεχνικών προβλημάτων.

3) Ανοιχτή εκδήλωση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα επόμενα βήματα γύρω από το ασφαλιστικό: Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Περιστερίου καλεί καθέναν και καθεμία που θέλει να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές, να συναντηθούμε τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, ώρα 7 μμ στο ΚΥΒΕ, και να σχεδιάσουμε μαζί ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα στην πόλη μας, σε κάθε εργασιακό και νεολαιίστικο χώρο. Μαζί θα τα καταφέρουμε! Για το γλέντι και την εκδήλωση εκδόθηκε και αφίσα, ενώ για την προπαγάνδιση, σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα εξορμήσεων σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς χώρους που είχαμε επισκεφθεί την προεκλογική περίοδο.

Η ενασχόληση της Τοπικής Επιτροπής πέρα από αυτά είχε να κάνει και με τα πιο «τοπικά» προβλήματα:

1) Το γεγονός της ύπαρξης καμερών στο γήπεδο του Ατρόμητου απασχόλησε την επιτροπή και υπήρξε αρκετή συζήτηση για τον τρόπο παρέμβασης στη γειτονιά αλλά και σε κεντρικό επίπεδο με βάση την κοινοβουλευτική ομάδα. Εκδόθηκε προκήρυξη με τίτλο «Εξω ο “Μεγάλος Αδελφός” από τις γειτονιές της Αγίας Τριάδας» στις 29/10/2007: Αντίθετα από κάθε «επίσημη» δήλωση, οι κάμερες αυτές έχουν όλες τις τεχνικές δυνατότητες να εστιάσουν στα διπλανά σπίτια, στις κουζίνες και τις κρεβατοκάμαρες, και παράλληλα να μεταφέρουν την εικόνα αλλά και τις συνομιλίες σε κέντρα ελέγχου που βρίσκονται εκτός του γηπέδου… Καλούμε το Δήμο Περιστερίου, όλους τους φορείς, όλους τους συμπολίτες μας να διαφυλάξουμε έμπρακτα κι όχι στα λόγια την προσωπική μας ζωή. Ακολούθησαν εξορμήσεις πόρτα-πόρτα στη γειτονιά για γνωστοποίηση του προβλήματος στους κατοίκους και την προσπάθεια για δημιουργία από κοινού κίνησης για την απομάκρυνση των καμερών. Η δουλειά αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν υπήρχαν οι δυνάμεις που απαιτούνταν, τη στιγμή που ταυτόχρονα «έτρεχαν» και άλλα ζητήματα.

2) Από τα μέσα Οκτωβρίου είχαμε αρχίσει να παρακολουθούμε το θέμα με το κτήμα Πουλή στο Μπουρνάζι. Την πρωτοβουλία γι’ αυτό το θέμα την πήρε αρχικά ο περιβαλλοντικός σύλλογος για το Μπουρνάζι, καλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση, και ακολούθησε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ (ΠΑΣΥ) με πρωτοβουλία για νέα ανοιχτή εκδήλωση. Η παρουσία και παρέμβασή μας σε αυτές τις εκδηλώσεις συνέβαλε στη δημιουργία μίας, ενιαίας επιτροπής αγώνα, με πρωταγωνιστικό στοιχείο τον κόσμο της γειτονιάς, που στηρίζεται από τις δημοτικές δυνάμεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ, ενώ υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός «πρωτοφανές» τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Η επιτροπή για το κτήμα Πουλή στηρίχθηκε έμπρακτα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. τόσο συνολικά στις ανοιχτές συνελεύσεις όσο και στη συμβολική κατάληψη και δενδροφύτευση στις 11/11/2007. Επίσης προβλήθηκε μέσα από το ιστολόγιο με κείμενο και φωτογραφίες.

Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από μια σειρά δύσκολων συνεδριάσεων, γιατί ανοίγονταν πάρα πολλά θέματα που απαιτούσαν πολιτική εκτίμηση, ιεράρχηση και κατανομή δυνάμεων. Η ανάγκη για ανταπόκριση σε κεντρικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. 3ήμερο για την Οκτωβριανή Επανάσταση), σε συνδυασμό με την ανταπόκριση στη δουλειά που έχει ήδη αποφασιστεί «τοπικά», είναι ένα αρκετά δύσκολο ζήτημα . Η μέχρι τώρα εμπειρία μας υποδεικνύει ότι η υπέρβαση τέτοιων δυσκολιών επιτυγχάνεται με πολιτική συζήτηση, ειλικρίνεια, κατανόηση συνολικά της δουλειάς και συνέχιση της κοινής δράσης.

5. Αγώνας για δημόσια κοινωνική ασφάλιση

Το βασικό νήμα για την κίνησή μας αυτή την περίοδο παρέμενε, πάντως, η κίνηση για το ασφαλιστικό. Η παρακολούθηση των εξελίξεων, η ανάγκη τοποθέτησης και κίνησης, οδήγησε στην απόφαση: α) να ξαναπάμε στους εργασιακούς χώρους που είχαμε επισκεφθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, β) να προπαγανδίσουμε την απεργία, και γ) να κάνουμε μια ανοιχτή εκδήλωση λίγες μέρες πριν την απεργία, στις 10/12/2007, με ομιλητή τον Γ. Θεωνά, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η σκέψη για μια κίνηση για την απεργία μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις του Περιστερίου, που υπήρχε ήδη από τον Οκτώβριο, και άνοιγμα σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα με επίκεντρο το ασφαλιστικό, υλοποιήθηκε με μια επιτυχή πρωτοβουλία για κοινή πικετοφορία στο κέντρο του Περιστερίου και στο μετρό.

Για μια ακόμα φορά, αλλά με περισσότερες δυσκολίες χρόνου, βγήκε το πρόγραμμα καθημερινών εξορμήσεων. Η παρουσία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες από αυτές χρεώνεται στα θετικά συμπεράσματα της κίνησης. Για τους εργαζόμενους στο Δήμο βγήκε και ειδικό κάλεσμα για εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με ομιλητή τον Γιώργο Χαρίση, αντιπρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η εκδήλωση, δύο μέρες πριν την απεργία, είχε μικρότερη από την αναμενόμενη συμμετοχή. Πάντως για πρώτη φορά υπήρχε υλικό από τα κεντρικά (παρόλο που καθυστέρησε αρκετά να βγει). Μέχρι την έκδοση αυτού του υλικού, κυκλοφορήσαμε μόνοι μας προκήρυξη με τίτλο: «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση! 12 Δεκέμβρη, όλοι & όλες απεργούμε και διαδηλώνουμε! Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε!», όπου υπογραμμίζαμε: Ήρθε η στιγμή όλοι μαζί, ενωμένοι, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία: Δεν θα μας γυρίσετε στο 19ο αιώνα! Η αντιμεταρρύθμιση δεν θα περάσει. Όλοι απεργία στις 12 Δεκέμβρη, να πλημμυρίσουμε την Αθήνα!

Στην πρωτοβουλία της πικετοφορίας από κοινού και με άλλες δυνάμεις ξαναείδαμε κόσμο να κινείται μαζί μας, να βγαίνει στο δρόμο, και αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Αυτή όμως η πρωτοβουλία δεν συνεχίστηκε, όχι με δική μας ευθύνη. Μετά την απεργία ξαναβρεθήκαμε για τον απολογισμό της κίνησής μας και για να οργανώσουμε τις επόμενες ενέργειές μας.

6. Ζητήματα περιβάλλοντος, σκάνδαλα και, για άλλη μια φορά, το ασφαλιστικό

Για την Τοπική Επιτροπή Περιστερίου, τα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα για σύσκεψη στο Περιστέρι και προπαγάνδιση της κινητοποίησης στις 27/1/2008. Η σχετική αφισοκόλληση στο Περιστέρι έγινε αποκλειστικά από ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και αρκετές άλλες πολιτικές, δημοτικές και κοινωνικές οργανώσεις από την περιοχή, που είχαν δηλώσει τη στήριξή τους σε αυτή τη προσπάθεια.

Η συμμετοχή στη μέρα κινητοποίησης συνέβαλε στην καλύτερη γνώση του θέματος, ενώ η συζήτηση και ο προβληματισμός αποτύπωσε δύο βασικές αδυναμίες γύρω από αυτή τη θεματική: α) Την έλλειψη επικοινωνίας με την κοινοβουλευτική ομάδα και τις δουλειές που κάνει γύρω από αυτά τα θέματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι επερωτήσεις βουλευτών μας για θέματα που αφορούν το Περιστέρι τις μάθαμε από τον τοπικό Τύπο. 2) Την έλλειψη μιας συνολικής πολιτικής ματιάς, γνώσης, άποψης για τα θέματα περιβάλλοντος στη Δυτική Αθήνα. Για την κάλυψη αυτών των αδυναμιών έχει προγραμματιστεί, με πρωτοβουλία μας, μια συνάντηση με τους αρμόδιους βουλευτές.

Ξαναγυρνώντας σε αυτά που ίδια η πραγματικότητα μας επέβαλε, κυκλοφορήσαμε ανακοίνωση και δελτίο τύπου στις 22/1/2008 με τίτλο «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ», που στόχο είχε να συνδυάσει το πολιτικό κλίμα και το ροζ κατά τα άλλα σκάνδαλο με την ανάγκη έκφρασης της δυσαρέσκειας, την αλληλεγγύη προς τους λιμενεργάτες που αγωνίζονταν, και φυσικά την προετοιμασία της απεργίας στις 12/2/2008.

Στην κατεύθυνση αυτή, για μια ακόμα φορά οργανώθηκε ένα σχέδιο καθημερινών εξορμήσεων που αυτή τη φορά περιλάμβανε και χώρους του «ιδωτικού» τομέα (τράπεζες). Η παρουσία συνδικαλιστών σε εξορμήσεις έδειξε ότι μπορεί να ανοίξει το έδαφος για συζητήσεις και πηγαδάκια, ενώ ο «στολισμός» της παρακηφίσειας περιοχής με οργανωμένο τρόπο (αναγραφή συνθημάτων) ανέδειξε ένα ακόμα επίπεδο δουλειάς. Ενδιάμεσα υπήρχε και παρέμβαση στους εργαζόμενους του Δήμου για τις κάμερες στο γκαράζ, με χαιρετισμό στη συγκέντρωση τους στις 23/1/2008 και ανακοίνωση με τίτλο «ΕΞΩ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!». Πραγματοποιήθηκαν για μια ακόμα φορά εξορμήσεις στον πεζόδρομο και στο μετρό, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Το κείμενο της ανακοίνωσης είχε τίτλο «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΛΙΤΟΤΗΤΑ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ – Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΞΑΝΑ!» και υπογράμμιζε: Αντίπαλος της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η λαïκή δυσαρέσκεια και αντίσταση που εκδηλώθηκαν με τη γενική απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια απέδειξε ότι οι αγώνες των εργαζόμενων έχουν τη δύναμη να απαντήσουν στη νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα. Για αυτό η γενική απεργία στις 13 Φεβρουαρίου είναι ακόμα μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους και τα λαïκά στρώματα να σταματήσουν ξανά, με αγωνιστικό τρόπο, τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Να διαδηλώσουν μαχητικά την οργή τους απέναντι στην κυβερνητική μπόχα και τον εμπαιγμό. Να στριμώξουν την ετοιμόροπη κυβέρνηση ακόμα περισσότερο. Πάντως η μη έκδοση σχετικού με την απεργία υλικού (αφίσα, προκήρυξη) από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο δεν είναι κατανοητή και δυσκόλεψε την πιο αποτελεσματική δουλειά μας για την απεργία.

Επίσης κυκλοφορήσαμε ανακοίνωση και για τα γεγονότα με την αντιφασιστική διαδήλωση στις 2/2/2008 και το όργιο καταστολής, με τίτλο «ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ – ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»: Η επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές εργαζόμενους της ΔΕΗ το Σάββατο, αλλά και το διαρκές κυνηγητό και τα επαναλαμβανόμενα όργια καταστολής σε κάθε εκδήλωση του φοιτητικού-λαϊκού-νεολαιίστικου κινήματος, αποδεικνύουν ότι η ευθύνη είναι πολιτική και διαχρονική. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με βεντέτα ανάμεσα σε περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα ανεκδιήγητα ΜΜΕ, που… δεν είναι με κανέναν. Έχουμε να κάνουμε με τη νεοφιλελεύθερη επίθεση της καταρρέουσας κυβέρνησης στα κινήματα αντίστασης, στις κοινωνικές πλειοψηφίες που δημιουργεί η πολιτική της. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Να τους στριμώξουμε ακόμα περισσότερο, μπορούμε να νικήσουμε!

7. Αντί επιλόγου

Η Τοπική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου στο μικρό διάστημα συγκρότησης και παρέμβασής της έχει:

α) Κατακτήσει ένα επίπεδο λειτουργίας-προγραμματισμού με συνέχεια και ρυθμό. Η βδομαδιάτικη συνεδρίαση και η συμμετοχή κόσμου και εκτός οργανωμένων συνιστωσών επιτρέπει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αλλά και κατανομή δυνάμεων. Ο βαθμός πολιτικής συζήτησης χωράει πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση και σε ένα βαθμό αντανακλά ένα κεντρικό πολιτικό πρόβλημα.

β) Επιχειρήσει με σταθερότητα το στόχο της εξώστρεφης δραστηριότητας με έμφαση σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους. Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός η μετεκλογική παρέμβασή μας για τρεις φορές σε χώρους που είχαμε επισκεφθεί προεκλογικά. Η κίνησή μας αυτή έχει δώσει μια ορισμένη αξιοπιστία σε αυτά που λέγαμε προεκλογικά, και έχει δημιουργήσει καταρχήν ένα κλίμα συμπάθειας σε αυτούς τους χώρους. Η συζήτηση για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ενότητα στη δράση μπορεί να δώσει ακόμα πιο καλά αποτελέσματα, όπως και να κινηθούμε και σε άλλους χώρους που δεν έχουμε πάει, π.χ. εκπαίδευση.

γ) Συμβάλει στην κινητοποίηση ενός δυναμικού όχι με σταθερότητα, αλλά ανάλογα με τις πρωτοβουλίες που έπαιρνε. Τα περιθώρια δουλειάς στην κατεύθυνση ενεργοποίησης ενός πλατύτερου δυναμικού είναι υπαρκτά. Χρειάζεται ένας πιο συστηματικός τρόπος πλησιάσματος αυτού του κόσμου.

δ) Κατακτήσει ένα χαρακτήρα πρωτοβουλιακό, δηλαδή μη αναμονής αποφάσεων από τα κεντρικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει απαιτήσεις από τα κεντρικά. Ο συνδυασμός της κίνησης κεντρικά – τοπικά – περιφερειακά, η σχέση με την κοινοβουλευτική ομάδα, με τα υλικά που υπάρχουν πανελλαδικά, μπορούν να δώσουν άλλη ποιότητα και ώθηση στη δουλειά μας.

Με βάση τα παραπάνω ξαναγυρίζουμε στον πρόλογο: δηλαδή να συναντηθούμε, να συνδεθούμε περισσότερο με τον κόσμο, αλλά και τη νεολαία, και να κερδίσουμε τη συμμετοχή τους στις συναντήσεις και δράσεις της Τοπικής Επιτροπής. Και αυτό είναι το στοίχημα του επόμενου διαστήματος. Αυτό το διάστημα δουλεύουμε για την προετοιμασία της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ (14-16 Μάρτη), με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συντρόφων και φίλων στην ανοιχτή συνέλευση στο Περιστέρι, αλλά και στην ίδια τη Σύσκεψη.

Περιστέρι – Εγκρίθηκε στη βδομαδιάτικη συνεδρίαση της 21/2/2007


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: